7 tips från historien om Sverige

Drottning Margareta

Historien om Sverige sänds i tio delar på SVT. Foto: SVT.

Tillhör du dem som tittar på tv-serien Historien om Sverige och är nyfiken på att upptäcka platserna som lyfts fram? Välkommen till Kalmar och Öland! Här tipsar vi om några platser, personer och händelser som har uppmärksammats i tv-serien.

  • Vid Sandby borg på sydöstra Öland gjordes flera spektakulära fynd i samband med en arkeologisk undersökning 2010. Det visade sig att en massaker hade ägt rum i borgen för 1 500 år sedan. Upptäckten har gett en unik ögonblicksbild av den våldsamma händelsen och har också lärt oss mer om det vardagliga livet i borgen vid slutet av 400-talet.
  • Eketorps borg på Öland var en av inspelningsplatserna när Historien om Sverige berättade om Sandby borg. Det är Sveriges enda helt undersökta och återuppbyggda fornborg med hus från både järnålder och medeltid. På sommaren är borgen ett omtyckt besöksmål, där besökare kan prova på bågskytte, brödbak, forntida hantverk, kamplekar med mera.
  • Utställningen Borgarnas ö öppnar på Kalmar läns museum den 8 juni och kommer att berätta om Ölands mytomspunna borgar. Utställningsserien sträcker sig över åtta år och kommer att väva samman trådarna mellan dåtid, nutid och vetenskap. Redan nu finns en utställning om Sandby borg, där du kan se två av fynden som visades i tv.
  • Kalmar Slott har spelat en stor roll genom Sveriges historia och slottet har därför varit inspelningsplats för flera scener i Historien om Sverige. I programmet får vi bland annat möta Drottning Margareta, Erik av Pommern och Gustav Vasa, som alla har gått i Kalmar Slotts salar. På slottet kan du promenera i miljöerna som de har rört sig i och följa med på guidade turer för att få veta mer om det som hände.
  • Kalmarunionen undertecknades på Kalmar Slott 1397 och förenade Sverige, Norge och Danmark med en gemensam regent och utrikespolitik. I utställningen 800 år av krig makt och ära får du veta mer om Kalmarunionen och om Drottning Margareta som var hjärnan bakom den.
  • Gustav Vasa landsteg i Kalmar 1520 efter att ha suttit fängslad i Danmark. Tre år senare blev han kung av Svea rike och Kalmar Slott spelade en central roll under hans regeringstid. Det var hans söner som förvandlade den medeltida borgen till ett renässanspalats.
  • Nils Dacke, som ledde Dackefejden – det småländska upproret mot Gustav Vasa – lyfts också fram i Historien om Sverige. Han mötte sitt öde söder om Kalmar 1543 och det sägs att hans huvud sattes på en påle vid Västerport i Kalmar. Även Nils Dacke får du veta mer om i Kalmar Slotts utställning 800 år av krig, makt och ära.

Sandby borg och Eketorps borg finns med i avsnitt 2 av Historien om Sverige och Kalmar Slott i avsnitt 5.

Mer inspiration

10 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB