Semestra hållbart

Stina och Elvira står med varsin cykel framför Kalmar Slott

Stina Nordström och Elvira Laneborg pratar om hållbarhetsfrågor i sin podd.

Tillhör du dem som vill leva mer hållbart? Då vill du säkert göra det även under din semester. Här får du några konkreta tips från Elvira Laneborg och Stina Nordström, som står bakom Ekopodden.

De arbetar båda två med hållbarhetsfrågor i Kalmar kommun. Elvira som hållbarhetsstrateg för miljö och klimat och Stina med sociala hållbarhetsfrågor. I Ekopodden pratar de om aktuella hållbarhetsfrågor utifrån olika teman. Lyssnarna får också tips på vad de själva kan göra för att bidra till en hållbar framtid.

– Vi vill få med både den miljömässiga och den sociala hållbarheten – det gröna och det sköna, berättar de.

Upplever ni att intresset för att leva mer hållbart ökar?

– Jo, det gör vi till viss del. Antalet medlemmar i delbilspoolen har ökat, ellådcyklarna i cykelbiblioteket är ständigt utlånade och intresset för solceller fortsätter att öka. Samtidigt kan och måste vi alla göra mycket mer för att ställa om, inte minst när det gäller vår konsumtion, säger Stina.

Tänk på att ta med goda vanor hemifrån, som att sopsortera och minska matsvinnet. Det är egentligen lika lätt att göra rätt när du är på bortaplan.

Elvira Laneborg

Vad kan jag som besökare tänka på för att min semester ska bli mer hållbar?

– Transporten är en viktig aspekt. Det handlar om att resa på ett sätt så att vi inte förstör de platser vi vill uppleva. Vi måste tänka lite mer som Karin Boye: ”det är vägen som gör mödan värd” inte bara resmålet i sig. Går det att resa kollektivt? Kanske tar resan lite längre tid men det kan ge många mervärden, till exempel oväntade möten och att du får se mycket längs vägen. Kör du bil är det bättre att använda ett förnybart drivmedel, säger Elvira.

– När det gäller boendet på resmålet är vandrarhem och bed-and-breakfast oftast mindre miljöbelastande än hotell, på grund av energiåtgång och varmvattenanvändning, men det kan också variera. Tänk på att ta med goda vanor hemifrån, som att sopsortera och minska matsvinnet. Det är egentligen lika lätt att göra rätt när du är på bortaplan. Fråga din boendevärd så tipsar de gärna om hur du ska göra, fortsätter Elvira.

– Väl på plats kan du tänka på att gynna lokala företagare för att minimera transportvägar och skapa livskraftiga samhällen. Av samma anledning kan du välja restauranger som använder lokala råvaror, säger Stina.

– Om du vill få med dig ett minne från semestern, satsa gärna på en fin upplevelse eller en produkt som du tror att du kommer att tycka om länge, snarare än krimskrams som mest bara tar plats i resväskan och blir bortglömt när semestern är slut, tillägger Elvira.

Kalmar Slotts torn

Vad gör Kalmar till ett bra resmål ur hållbarhetsperspektiv?

– Kalmar har många kultur- och naturvärden som är mer eller mindre gratis och som kan upplevas av många till en låg klimatkostnad. Vi tänker till exempel på Kalmar Slott och andra historiska miljöer, stränderna, naturområden och fina cykelstråk, säger Stina.

– Kalmars storlek är också en fördel eftersom du lätt kan ta dig runt till fots eller på cykel. Dessutom är Kalmar en matproduktionsregion – här finns bra lantbrukare och bra råvaror, fyller Elvira i.

Nämn några av de hållbarhetssatsningar Kalmar kommun gör.

– Kommunen gör en stor satsning på friluftsliv, utepedagogik och biologisk mångfald i det som numera kallas för Skärgårdsparken och ligger vid Kalmar Dämme.

– Sedan en tid tillbaka finns det källsorteringskärl på flera platser i stan, så att det är möjligt att sortera sitt skräp även när du inte är hemma.

– Vi vill också tipsa om de rosa aktivitetsboxarna som står vid Långviken och på Skälby. De innehåller olika sorters fritidsutrustning, som kubb, fotbollar och yogamattor. Via appen Piffl kan du hyra materialet för en mindre peng, berättar Stina.

Hur är utbudet av lokalproducerad mat i Kalmar?

– Utbudet är bra och det är kul när man ser att livsmedelsbutiker och restauranger lyfter fram lokalproducerad mat. Det är också bra att fler vågar ställa frågor om hur maten som serveras är producerad, säger Elvira.

Skor och tröjor på butikshyllor

Hur är Kalmars utbud av butiker och andra aktörer som har ett hållbarhetstänk?

– Om vi begränsar oss till butiker på Kvarnholmen så gjorde vår praktikant Paul Placha faktiskt en marknadsundersökning inför ett poddavsnitt. Det finns några renodlade second hand-butiker, men även några kläd- och väskbutiker som säljer vintage eller ”used and loved”. Tydligen säljs de här produkterna så fort de kommer upp på hyllan, så det är något som fler borde satsa på. Använd gärna din konsumentmakt genom att uppmuntra din favoritbutik att ta emot och sälja second hand, säger Stina.

Vad gör ni själva helst på semestern?

– Jag är en Ölandstok så det är ön här bredvid som lockar mig mest under alla årstider, säger Elvira.

– På vintersemestern är skidåkning ett måste, ofta i Dalarna eller Värmland. På sommaren hänger jag mest hemmavid men en liten Sverigeturné brukar det bli för att hälsa på släkt och vänner, säger Stina.

Badbrygga med vass i förgrunden

Brukar ni semestra på hemmaplan?

– Jag är ganska rastlös som person. Så en perfekt kombination för mig är att på förmiddagen jobba med något hemmaprojekt och på eftermiddagen packa matsäcken och dra iväg med familjen på en utflykt. Gärna något som barnen gillar att besöka, för nöjda barn betyder nöjda föräldrar, säger Stina.

– Och jag blir nästan aldrig rastlös på semestern, så jag åker till vår gamla gård på Öland och tar mig mest runt på cykel, till stranden, skogen och släkt och vänner. Jag tycker naturen är så generös och mår som bäst i det enkla. Är jag kvar i stan vill jag gärna ta del av något kulturellt, säger Elvira.

Finns det något mer undangömt guldkorn i Kalmar, som ni tror att få besökare upptäcker?

– Strax söder om Påryd ligger Kanaberg. Inne i skogen ligger en hög med stora stenblock från istiden som bildar en väldigt spännande miljö med grottor och tunnlar. Väl värt ett besök för att uppleva ”Ronja Rövardotter-känsla”, säger Stina.

– Vi har en fantastisk cykelväg i det gamla järnvägsspåret där du lätt och tryggt kan cykla ut från innerstan till landet. Och så finns det trevliga året runt-öppna gårdsbutiker som erbjuder härliga fikamiljöer, till exempel Wirbladhs i Smedby och Västerslät i Kläckeberga, säger Elvira.

Väl på plats kan du tänka på att gynna lokala företagare för att minimera transportvägar och skapa livskraftiga samhällen. Av samma anledning kan du välja restauranger som använder lokala råvaror.

Stina Nordström

I förgrunden syns ett stort träd och i bakgrunden vita kafémöbler

Tre favoritplatser

  1. Krusenstiernska gården är en central oas med både god fika och kulturevenemang.
  2. Vårt nya, vackra stadsbibliotek erbjuder inte bara litteratur utan också språkkafé, högläsning och boksnack.
  3. Parken vid Kalmar Slott är perfekt för en picknick. Det blir sällan fel med en sådan fin kuliss – och aldrig fullbokat.

Tre favoritbutiker

  1. Busfrö har framför allt ett väldigt bra utbud av barnkläder. Kolla här först!
  2. Wirbladhs gårdsbutik i Smedby firar 30-årsjubileum i år. De har ett brett utbud av hållbara produkter från trakten och kött från egen gård.
  3. På Stadsmissionen går det att hitta allt och intäkterna går till välgörande ändamål.

Tre favoritkaféer och restauranger

  1. Kallskänken har väldigt smarriga pizzor i en mysig miljö.
  2. Kupans fik erbjuder hembakat och en trevlig, öppen stämning även om du kommer dit själv och fikar.
  3. Länsmuseet serverar god mat av bra råvaror och har en vacker utsikt över Kalmarsund.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB