Krusenstiernska gården firar 150 år

En skylt visar vägen till Krusenstiernska gården

Bakom ett rött plank i Gamla stan gömmer sig en vacker stadsträdgård, där tiden har stått mer eller mindre stilla sedan slutet av 1800-talet. I år firar Krusenstiernska gården 150 år – och det kommer att firas med allt från härliga evenemang till goda jubileumsbakelser.

Krusenstiernska gården ser visserligen ut precis som den gjorde förr; huvudbyggnaden är i det närmaste intakt och i den lummiga trädgården finns blommor, buskar och träd från 1800-talet.

En skylt som visar vägen till Krusenstiernska gården

Samtidigt är det numera ett omtyckt besöksmål för både Kalmarbor och besökare. Hit kan du komma för att fika, titta in i det lilla museet eller uppleva något av gårdens alla evenemang. Under året anordnas allt från guidningar och teaterföreställningar till konserter och yogapass. Även under hösten och vintern öppnas gården upp för en årlig skördefest och för adventsfika i den mysiga trädgårdsmästarbostaden.

Välbevarad helhet

Att Krusenstiernska gården är så välbevarad kan vi tacka de tidigare ägarna för. Den köptes av Hermina von Krusenstierna 1874 och tillsammans med sin make Philip drev hon en självförsörjande gård med kor, grisar, höns och hästar. Överskottet av de grödor som odlades såldes på torget. Eftersom makarna inte hade några barn testamenterade de Krusenstiernska gården till trotjänarinnan Hulda Nydell, som sedan i sin tur lämnade den vidare till det som idag är Kalmar kommun och Kalmar läns museum. I Huldas testamente fanns en tydlig önskan: att gården skulle hållas samman som en helhet och vara tillgänglig för allmänheten i all framtid.

En kvinna i historiska kläder står i ett gammaldags kök

Unikt tidsdokument

Så har det också blivit – och än idag tas det som odlas i trädgården till vara. Frukt och bär omvandlas till saft, sylt och marmelad eller används i de goda bakverken. Krusenstiernska gården är dessutom ett av Sveriges 14 klonarkiv och har i uppgift att bevara gamla äpple- och päronsorter. Bostadshuset där paret von Krusenstierna bodde är även det ett unikt tidsdokument som visar hur den lägre aristokratin bodde under 1800-talet. Inredningen innehåller bland annat föremål från Herminas farfar som var ostindiefarare.

Två händer håller en glastallrik med fyra olika bakverk dekorerade med blommor

Firar hela året

150-årsjubileet kommer att firas under hela året med en rad aktiviteter och evenemang. Bland annat är det premiär för en ny guidning, som går i trädgårdsmästare Oscars fotspår, och för en utställning om gårdens historia. Kika gärna in bakom det röda planket när du har vägarna förbi. Krusenstiernska gården är lika fin på våren när scillan färgar gräset blått som på hösten när höstfärgerna breder ut sig.

Krusenstiernska gården har fått sitt namn efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Hermina och hennes make Philip testamenterade gården till sin trotjänarinna och vän, Hulda Nydell, som i sin tur testamenterade den till Kalmar stad. Sedan 1950-talet drivs Krusenstiernska gården som en stiftelse. I stiftelsens styrelse finns representanter för Kalmar kommun, Kalmar läns museum och Krusenstiernska släktföreningen.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB