Simmare i havet. I bakgrunden syns Ölandsbron.

19 hjältar har stått på startlinjen alla år

Att genomföra ett Ironmanlopp är en stor bedrift. Tänk då att fullfölja nio lopp – och snart vara redo att starta sitt tionde! I år firar Ironman Kalmar tio år och på startlinjen står 19 starka triathleter som har varit med under alla år.

Viktoria Johnsson, Andreas Gustavsson och Åse Möller är tre av dem. De är alla tre inbitna triathleter och uppskattar möjligheten att få tävla i sin hemregion. Vi bad dem berätta mer om sitt stora triathlonintresse och vad det är som gör Ironman Kalmar så speciellt.

Viktoria Johnson vid målgången för Ironman Kalmar.

Viktoria Johnson vid målgången för Ironman Kalmar.

Viktoria Johnsson

Viktoria Johnsson hade kört några kortare triathlontävlingar när hon var och tittade på Järnmannen i Kalmar 1994.

– Det var den första tävlingen på Ironmandistans som arrangerades i Sverige. Där och då bestämde jag mig för att det där skulle jag prova på. Jag tränade och köpte mig en cykel. Året efter, 1995, stod jag på startlinjen. Jag tog mig i mål trött men lycklig och därefter var jag fast i sporten.

Hur många Ironmanlopp har du genomfört sammanlagt?

– 30 lopp har det blivit genom åren. Jag har bland annat kvalat och tävlat på Hawaii fyra gånger. Utöver det har jag kört Ironman UK, Ironman Nice, Ironman Austria, Ironman Frankfurt och Ironman Switzerland. Men Kalmar är min absoluta favorit. Inte bara för att det är hemmabana, utan för att banan är så snabb och publiken fantastisk.

Har du någon favoritdel under banan?

– Jag tycker om hela banan, men löpningen inne i stan med allt publikstöd är favoritdelen. 

Vad gör Ironman Kalmar speciellt?

– Atmosfären och den snabba och vackra banan. Och helt klart allt publikstöd. Det är folk som hejar och skriker överallt och man verkligen bärs fram av publiken. Målgången är fantastisk med fulla läktare!

Andreas Gustavsson vid Ironman Kalmars målgång

Andreas Gustavsson vid Ironman Kalmars målgång. Direkt efter loppet åkte han till Danmark och genomförde Ironman Copenhagen som går dagen efter Ironman Kalmar.

Andreas Gustavsson

Att Andreas Gustavsson fastnade för just triathlon är ingen slump. Brodern Tomas var pionjär inom triathlon under hans uppväxt och där banades vägen.

Du är Sveriges meste Ironman, sett till antalet lopp du har genomfört. Hur många har det blivit sammanlagt?

– Det har blivit närmare 90 långdistanslopp. I Kalmar tävlar jag i år för 21 gången, jag var med även innan tävlingen fick Ironmanstatus, och jag har också genomfört 67 långdistanslopp i andra delar av världen. Det är bara Kalmarloppet som är återkommande, de andra har jag genomfört en gång per plats och det gäller även VM på Hawaii och St George i USA.

– Familjen har blivit väl insatt i idrotten och har varit med mig vid majoriteten av tävlingarna. Resorna ger både nytta och nöje; det är en utmanande tävling och vi får uppleva fantastiska platser som vi troligen inte hade besökt annars. Familjemedlemmarna är aktiva både i tävlingar och som supportrar. I år blir det familjekamp för fyra av dem under Kalmar Mini Tri eller 4:18:4 som sprintloppet kallas nu.

Har du någon favoritdel under banan? 

– Vatten är en fantastisk miljö att vistas i, så jag får nog säga simningen över lag då upplevelsen skiljer sig mer markant mellan geografiska platser än vad cyklingen och löpningen gör, oaktat om det är flack eller kuperad bana. Det finns extremtävlingar där simningen går i kallt, strömt vatten under mörker. Det är speciella upplevelser.

– Annars uppskattar jag löpningen, då det är den avslutande delen på eländet. Tävlingsorganisationen har stor erfarenhet och gör ett fantastiskt jobb. Arrangemanget hade inte varit vad det är utan alla frivilliga och glada volontärer. Tillsammans med vår enorma publik gör de Ironman Kalmar till en helt magisk upplevelse!

Vad gör Ironman Kalmar speciellt?

– Jag har haft förmånen att vara delaktig i Kalmar triathlons utveckling sedan starten 1994. Det var en utmanande väntan fram till 2001, då jag äntligen hade åldern inne för att få delta i långdistanstävlingar.

– Sedan dess har jag deltagit i samtliga lopp som har arrangerats i Kalmar. Kalmar har en snäll bana och erbjuder oftast behagligt väder med bra förhållanden. Tävlingscentrum och växlingsområde är centralt beläget, vilket gör det enkelt för deltagarna med logistiken. Det gör det också lätt för publiken att följa tävlingen. Under tävlingar representerar jag hemmaklubben Kalmar RC och världen över får vi höra hur fantastiskt Kalmar är – både tävlingen och staden!

Åse Möller springer. Två händer klappar hennes längs banan.

Åse Möller längs banan för Ironman Kalmar

Åse Möller

Åse Möller upptäckte triathlon via sin släkting J-O, som hon under flera år hejade på när han tävlade i Kalmars triathlonlopp. Hon genomförde dessutom en Svensk klassiker* under en av sina föräldraledigheter och fastnade för att köra långa träningspass.

– Min kompis Pija och jag bestämde oss tillsammans för att träna för Ironman Kalmar och det var nog mycket det som gjorde att jag fastnade för sporten; glädjen i att träna ihop, träffa nya vänner och att lära sig nytt. Det finns alltid något du kan utveckla och förbättra. Det är fortfarande de sakerna jag gillar mest med triathlon.

Hur många Ironmanlopp har du genomfört sammanlagt?

– Jag har tävlat nio gånger i Kalmar och det är det enda stället jag har kört en fulldistans på. Vi bor praktiskt taget på tävlingsbanan och min man kör sitt nionde race i Kalmar år. Eftersom vi har två barn och både min man och jag vill tävla passar det bra med Kalmar. Det är ett enkelt upplägg som passar oss perfekt.

Har du tävlat i triathlon på andra platser än Kalmar?

– Ett år körde vi ett halvdistanslopp i Haugesund i Norge och passade då också på att fjällvandra med familjen efter loppet. Det var en superfin tävling. Jag har också kört en del kortdistanslopp på olika ställen i Sverige, vilket är lite enklare med tanke på träningsmängden och uppladdning. Det lär det bli fler av i framtiden!

Har du någon favoritdel under banan?

– Det är lika fantastiskt varje år att cykla på Ölandsdelen. Det är en ynnest att få tävla i en sådan fantastiskt fin miljö, det är svårslaget. När man kommer in för vändning i Kalmar är det ståpäls deluxe!

– Även löpningen i Kalmar är magisk! Publiken bär dig framåt och inne i stan är det verkligen folkfest. Bästa platsen att passera på löpningen är såklart hos mina föräldrar i Bergavik. Min pappa jobbar enträget varje år med att göra stora plakat till oss i familjen som tävlar. Som mest har vi varit fem i familjen som tävlar.

Vad gör Ironman Kalmar speciellt?

– Som tävlande blir man ofta påmind om vad tävlingen har medfört till Kalmar. Vart du än reser så känner folk till Ironman Kalmar. Som Kalmarbo känner jag en stolthet över den folkfest som alla gör tävlingen till. 

– Jag tror att Kalmar och Kalmarborna har lyckats att förmedla en genuin glädje, ett engagemang och en stolthet – och det är också det som gör tävlingen så speciell. I Kalmar får du en riktig folkfest, både som tävlande och som medföljande publik.

* Loppen som ingår i en Svensk klassiker är Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Vid 10-årsjubileet 2023 vill Ironman Kalmar lyfta fram 19 starka triathleter, som har stått på startlinjen alla år som loppet har genomförts.

Magnus Nyberg, Stockholm
Carl Nordbeck, Vallentuna
Robert Johansson, Gällivare
Bernhard Hirschauer, Sollentuna
Johan Tullare, Köping
Sten Orsvärn, Skarpnäck
Patrik Johansson, Värnamo
Daniel Lundberg, Solna
Joakim Lidfeldt, Stockholm
Stefan Lidén, Landskrona
Viktoria Johnsson, Mönsterås
Johan Nyberg, Stockholm
Jyrki Kinnunen, Älvsjö, Stockholm
J-O Nilsson, Rödeby
Ove Forsberg Sunnervall, Säve
Sara Elfving, Ronneby
Andreas Gustavsson, Kalmar
Henrik Hallenberg, Lindome
Åse Möller, Kalmar

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB