Simmare i vettnet. I bakgrunden syns en spegelvänd Kalmar-skylt.

Ironman bidrar till föreningsutveckling

Under alla tio år som Ironman har arrangerats har många lokala föreningar och föreningsmedlemmar hjälpt till och engagerat sig för att ge deltagarna i Kalmar en så bra upplevelse som möjligt. Arbetet har gett ett välkommet bidrag till många föreningskassor och också bidragit till fin sammanhållning i föreningarna.

Lena Brissman från Kalmar Fältridklubb och Håkan Juneberg från Rockneby IK har båda varit med från start och samordnat insatserna från sina klubbar.

– Det började med ett e-postutskick med en intresseförfrågan. Vi förstod inte riktigt omfattningen från början, men fick tips från en person utanför föreningen att detta är en bra och rolig grej att hänga med på. Vi gick på ett informationsmöte och fick en bra känsla av organisationen direkt, berättar Håkan Juneberg, koordinator för Ironman i Rockneby IK.

– Vi gick på ett första informationsmöte och lyssnade på allt som skulle göras. Det tog ett litet tag innan vi förstod att allt detta skulle göras på en enda dag. Men vi hade en riktigt bra och taggad ungdomssektion som nappade och det har varit otroligt roligt varje år, säger Lena Brissman, ordförande i Kalmar Fältridklubb.

För föreningarna, med cirka 300 medlemmar i Kalmar hästridklubb och cirka 100 medlemmar i Rockneby IK, betyder ersättningen från denna insats en hel del. Både Håkan och Lena pratar med värme i rösten om sammanhållningen, engagemanget och hur roligt det är att jobba tillsammans med andra medlemmar i föreningen. Båda föreningarna har till stor del barn och ungdomar som medlemmar så behovet är stort av att föräldrar och andra vuxna ställer upp.

Bemannar Ahlete’s garden

Lena har ansvarat för att samla ihop funktionärer från Kalmar hästridklubb i många år och har själv varit med alla de tio åren. Omkring 100 personer behövs för att bemanna Athlete’s garden, där atleterna får pusta ut efter sina lopp. Här finns även sjukvård, massage, dusch, toaletter med mera. Det är bara atleter och funktionärer som har tillträde och funktionärernas uppgift är att fånga upp deltagarna efter målgång och visa dem till platsen där de får mat, dricka och en stunds vila. De ska även se till att duschar och toaletter hålls fräscha.

– Det kan vara en utmaning ibland när deltagarna inte pratar eller förstår vare sig svenska eller engelska. Så det gäller att våga ta tag i dem och leda dem rätt. En av våra viktigaste uppgifter är att hålla koll på alla, så de får i sig något och mår bra. Vi har sjuktältet nära, dit vi hjälper dem som behöver extra tillsyn, säger Lena.

– Det är intensiva timmar, när det är som mest att göra kan det vara några hundra personer samtidigt och då gäller det att vara snabb och effektiv. Men det viktigaste är hela tiden att värna om deltagarna och hjälpa dem. En del är så trötta att vi serverar dem och sedan kommer tillbaka och tittar till dem. Det märks att det uppskattas, de är så tacksamma när de är helt slut efter utmattningen och det är roligt att känna den responsen från atleterna, berättar Lena.

En grupp funktionärer får instruktioner.

Folkfest i Rockneby

I Rockneby blir det folkfest när cyklisterna kommer svischande i full fart. Här har Rockneby IK:s främsta uppgift varit att stå i depån för att dela ut dricka till cyklisterna och vara trafikvakter. Närmare 50 personer behövs för uppgiften och föreningens engagemang har också bidragit till att det blir en happening i byn.

– Det är så roligt att det alltid är mycket publik i Rockneby. Vi har försökt bidra till den härliga stämningen genom musik och en liten kiosk till publiken. Dessutom är det ofta några personer som inte ens är medlemmar i föreningen som vill vara med och engagera sig och samtidigt stötta oss, vilket vi är oerhört tacksamma över, berättar Håkan.

I depån gäller det att vara förberedd med dricka till cyklisterna. Det går snabbt och när det kommer många på en gång gäller det att allt flyter på. Håkan berättar att han brukar försöka hålla koll på dem han känner för att vinka, men uppslukas av att hålla koll, så ofta är det cyklisterna som uppmärksammar honom istället för tvärtom.

Både Lena och Håkan berättar att det är hektiska och intensiva timmar när det är som mest att göra, men påpekar gång på gång hur roligt det är och att de känner uppskattningen även från deltagarna. Numera är både funktionärerna och organisationerna mer vana, så arbetet går smidigare för varje år.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB